Staročeká husa
2. 11. 2008
Staročeská husa
Ingredience asi na 8 porcí:
1 husa asi 3,5kg
3 jablka
2 hrušky
hrst sušených švestek
asi 5 snítek tymiánu
sůl,kmín
4 lžíce smetany
Postup:1. Husu dobře oberte od zbytků peří,viditelný tuk z břišní dutiny ořežte.Tuk nakrájený na kostičky můžete později vyškvařit v kastrolu.Z husy nezapomeňte vyjmout drůbky,má-li je.Ostrým nožem odřízněte krk a dva články křídel,oboje můžete použít na vývar.Husu omyjte,osušte,zevnitř i zvenku nasolte a uložte do chladu přes noc.
2. Před pečením rozehřejte troubu na teplotu 200stupňů C.Do břišní dutiny husy nakrájená a jádřinců zbavená jablka,hrušky a sušené švestky.V pekáči ji pekáči obložte snítkami tymiánu a zbylým ovocem.Zpočátku husu položte na břicho a si po 30min. pečení ji obraťte na záda.Pokud možno husu podložte mřížkou se špejlí,aby se nepřichytila ke dnu.Mírně podlijte vodou a vložte do horké trouby.Pečte 10min. a pak zmírněte teplotu na 160 stup
ňů C.
3. Máte-li husu větší,tučnější ostrou vydličkou propichujte kůži,aby z ní vytekl podkožní tuk;sádlo,které se drží na povrchu výpeku,z pekáče vysbírejte.Při propichování kůže si dávejte pozor,abyste nepropíchli maso.Sádlo schovejte,výborné je třeba na chleba ne na hrudník,při zánětu průdušek.Husu při pečení občas podlévejte trochou horké vody a také potírejte kůži výpekem.Aby měla husa krásnou zlatou kůrčičku,potřete jí po 90min.smetanou,zvyšte teplotu na 200stupňů C a dalších 10min. dopečte.Husu naporcujte na 8 porcí a podávejte s lokšemi a zelím.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář