Frgále
koláčky-Frgále
Ingredience:700g polohrubé mouky
120g tuku
80g cukru
3 žloutky
250ml mléka
sůl, kvasnice
Přísady nasypeme do mísy kuchyňského robota, řádně prohněteme a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, prohněteme a necháme znova kynout. Rozválíme, vytáhneme v požadovaný tvar. Naneseme nádivku v patřičné vrstvě a až do kraje neb na suché těsto není nikdo zvědav. Necháme znova kynout. Po 10 minutách pokropíme máslem s rumem. Posléze upečeme, nejprve na střední, ke konci na nižší teplotě, aby se nespálily, ale dobře propekly. Každá nádivka je na jeden ze čtyř dílů. Mléko můžeme nahradit vodou.
Hrušková nádivka
Sušené hrušky uvaříme, umeleme, smícháme s cukrem, mletým badyánem, vanilkovým cukrem, citrónem, sušeným mlékem. Na jeden koláč 200g sušených hrušek. Obdobně vytvoříme nádivku ze sušených švestek.
Maková nádivka
220g máku, umletého povaříme v mléce (asi 100ml) s 200g cukru, vanilkou, pomerančovou kůrou. Chvíli vaříme, pokud je třeba, ještě rozředíme.
Ořechová náplň
180g cukru, 250g ořechů, vanilka a mléko. Cukr, pomleté ořechy a vanilku povaříme v mléce, necháme vychladnout a natíráme na těsto.
Tvarohová náplň
50g másla, 2 žloutky, vanilka, 400g tvarohu, 40g hrozinek, 2 bílky. Vymícháme máslo, přidáme žloutky, vanilku, prolisovaný tvaroh, hrozinky a sníh. Pokud je náplň hustá, přidáme trochu kyselé smetany. V opačném případě zahustíme trochou mouky. Natíráme na těsto, pokapeme máslem a rumem.
Náhledy fotografií ze složky Frgále